A rostok hozzájárulnak
- a normál bélműködéshez
- a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához
- csökkentett energiatartalmú étrend keretein belül a testtömegcsökkenéshez
- a széklet mennyiségének növeléséhez
- az étkezést követő vércukorszintemelkedés csökkentéséhez
- az egészséges immunrendszer kialakításához*
*A test védekezőrendszerének működésében a bélflóra összetétele kiemelten fontos, mivel immunrendszerünk 70%-a az emésztőrendszerben található, amelyet étrendi úton igen is befolyásolni tudunk.
Kinek ajánljuk?
- nőknek és férfiaknak egyaránt
- gyermekeknek 2 éves kortól
- kismamáknak
- kiegyensúlyozott, változatos étrendet követőknek
- fogyókúrázóknak
- gyomorpanaszok esetén
- emésztési panaszoknál
Tudod mik azok az élelmi rostok? Nézzük meg közelebbről őket!
Az élelmiszerek, ételek rosttartalma jelentős mértékben csökkent azok túlzott feldolgozása és finomítása miatt, ezzel jelentősen lecsökkentve a napi rostbevitelt. A rostok tápanyagnak számítanak az 1169/2011/EU rendelet XIII. melléklete értelmében, ugyanúgy, mint a fehérje, a szénhidrát, vagy éppen a zsír.
Rostnak az alábbiakat tekinthetjük:
Olyan, legalább három monomeregységgel rendelkező szénhidrát-polimerek, amelyeket az emberi vékonybél nem emészt meg és nem szív fel, és amelyek az alábbi kategóriákba tartoznak:
- az élelmiszer fogyasztásra kerülő formájában természetes módon jelen levő, ehető szénhidrát-polimerek,
- élelmiszer-nyersanyagból fizikai, enzimes vagy vegyi eljárással kinyert ehető szénhidrát-polimerek, amelyek általánosan elfogadott tudományos bizonyítékok szerint kedvező élettani hatással bírnak,
- ehető szintetikus szénhidrát-polimerek, amelyek általánosan elfogadott tudományos bizonyítékok szerint kedvező élettani hatással bírnak;
Oldékonyság szempontjából megkülönböztetünk: vízoldékony és vízben oldhatatlan élelmi rostokat. Az így megkülönböztetett rostok akár különbözően is hatást is kifejthetnek az emberi szervezetre.
Eredet szerint: Legfőképpen növényi eredetű (zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, magok, stb.) élelmi rostokat ismerünk, de előfordulnak állati eredetűek is, mint például a rákok páncéljából kinyert kitozán, amit kevesen ismernek.
Habár a tápanyagaink leginkább a vékonybélben szívódnak fel és szolgáltatnak energiát, kevesen tudják, hogy az élelmi rostoknak is van energiaértékük, a vastagbél baktériumainak részleges fermentálása révén 0-4 kcal/g, átlagosan 2 kcal/g, amelyet a fenti rendelet le is fektet.
A rostok jelentős telítettségérzést okoznak, hozzájárulva a fogyókúrás étrend hatékonyságához.
Az élelmi rostok napi referencia beviteli értékére vonatkozóan nincs konkrét adat az EU-n belül, de több szakmai szervezet ajánlásokat dolgozott ki.
Hazánkban mind a felnőttek, mind a gyermekek körében hiányosnak mondható a rostbevitel, amely részben a teljes értékű gabonák elégtelen fogyasztásából ered. A legutóbbi OTÁP (Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat) 2014-es reprezentatív vizsgálat a magyar lakosság táplálkozási szokásait mérte fel, amelyből kiderült, hogy sem a férfiak, sem a nők rostbevitele nem éri el az ajánlott értékeket. (Férfiak: 24,7 g, Nők: 21,1 g). A nők alacsonyabb rostbevitele, valószínűleg a kevesebb táplálék elfogyasztásból következő alacsonyabb mértékű tápanyagbevitel miatt lehetséges.
Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) ajánlása a következő (AI, adequate intake: megfelelő rostbevitel):
2-3 éves kor között: 10 g/nap
4-6 éves kor között: 14 g/nap
7-10 éves kor között: 16 g/nap
11-14 éves kor között: 19 g/nap
15-17 éves kor között: 21 g/nap
18 éves kor felett: 25 g/nap
Az egyéb rostbevitellel összefüggő egyéb hiteles szakmai szervezeti ajánlások az Európai Bizottság honlapján is megtalálható (4)
Habár az élelmi rost nem nélkülözhetetlen komponens a humán étrendben, de a krónikus (hosszan tartó) nem megfelelő bevitelnek súlyos következményei lehetnek.
Forrás:
1) Europen Food Safety Authority. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for carbohydrates and dietary fibre. EFSA Journal 2010; 8(3):1462
2) https://www.ogyei.gov.hu/otap_2014
3) AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU RENDELETE
4) https://ec.europa.eu/jrc/en/health-knowledge-gateway/promotion-prevention/nutrition/fibre
Adagolási javaslat: Minden reggel éhgyomorra 1 ivótasak. A termék tisztán vagy gyümölcslében feloldva, illetve joghurtban elkeverve fogyasztható.
Minimumkúra-maximumkúra: A kúraidő minimum 60, maximum 120 nap. A kúraidők között legalább 30 napos szüneteket kell tartani. A termék tasakokra porciózza a napi adagot, amit reggel önmagában a legjobb elfogyasztani, bőséges folyadékbevitel kíséretében. Nagyon kellemes íze van.
Nettó térfogat: 720 ml / 12*60 ml ívótasakok
Adagok száma a termékben: 12
Összetevők: víz, maltodextrin, rövid láncú fruktooligoszacharid (FOS), kivi (Actinida chinensis Planch.) gyümölcslé koncentrátum, stabilizátor (szorbit), tartósítószerek (kálium-szorbát, nátrium-benzoát), savanyúságot szabályozó anyag (citromsav), természetes kivi aroma.
1Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz.
Átlagos tápérték tartalom | 100 ml-ben | Napi adagban (1 tasakban=60 ml) |
Energiatartalom (kJ/kcal) | 574,7 kJ/136,6 kcal | 345 kJ/82 kcal (RI2: 4,1%) |
Zsír (g) | 0 g | 0 g (RI2: 0%) |
- amelyből telített zsírsavak (g) | 0 g | 0 g (RI2: 0%) |
Szénhidrát (g) | 28,3 g | 17 g (RI2:6,54%) |
- amelyből cukrok (g) | 3,9 g | 2,3 g (RI2:2,56%) |
Rost (g) | 11,7 g | 7 g (RI2: -) |
Fehérje (g) | 0 g | 0 g (RI2: 0%) |
Só (g) | 0,06 g | 0,04 g (RI2: 0,67%) |
Hatóanyagok | | |
Rövidláncú prebiotikus rostszálak (FOS) (g) | 11,7 g | 7 g |
Kivi koncentrátum (g) | 2,8 g | 1,7 g |
2Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ/2000 kcal).
Minőségét megőrzi (hó/év): lásd a doboz oldalán jelzett hónap végéig.
LOT: lásd a doboz oldalán.
Tárolás: Száraz helyen, gyermekek elől elzárva tartandó.
Figyelmeztetés: Ne lépje túl az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget! Hatóanyagokkal szembeni túlérzékenység esetén szedése nem ajánlott. Nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
- 2 éves kortól alkalmazható.
- A termék alkalmazható vérhígító mellett.
- A termék alkalmazható és ajánlott cukorbetegség esetén, de a termék szénhidráttartalmát bele kell számolni a diétába, ez 17 grammot jelent.
- A termék fogyasztható terhesség, és szoptatás időszakában.
- A terméket liszt-, és laktózérzékeny személyek is fogyaszthatják.
- Gluténmentes és vegetáriánus termék
- Nem tartalmaz mesterséges színezéket
- Könnyen adagolható, naponta 1 tasak elegendő.
Nem kívánatos hatások: nincsenek (rostanyag)
Ellenjavallat: nincsenek (rostanyag)
Tárolás: Száraz helyen, gyermekek elől elzárva tartandó.